Tekst: Ewelina Dybicz

 

Dzień Matki to wyjątkowe święto. Aby je uczcić, przygotuj dla mamy coś pysznego. Wyjątkowość deseru  podkreśl nie tylko jego pysznym smakiem, ale też tak wiele mówiącym kształtem. Oto 3 propozycje na słodkości od serca.

 

1. Torcik straciatella z owocami

torcik-z-owocami

Składniki na 8 porcji:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady plus 4 kostki
  • 400 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • czubata łyżka żelatyny
  • 400 g malin

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce. 50 g białej czekolady pokruszyć. Włożyć do rondelka. Zalać kremówką. Wystudzić. Następnie ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Po łyżce dodawać do śmietany i  delikatnie mieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, zalać 1/3 szklanki wrzątku. Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Dobrze wystudzić, a następnie dodać do czekoladowo-serowej masy razem ze startą na tarce gorzką czekoladą. Całość wymieszać. Masę przełożyć do silikonowej formy w kształcie serca. Wstawić na 6 godzin do lodówki. Deser wyjąć z formy. Obłożyć malinami. Udekorować startą na tarce resztą białej czekolady.

 

2. Bezowe serduszka z bitą śmietaną

bezowe-serduszka

Składniki na 14 porcji:

Bezowe serduszka:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wypełnienie: 250 ml kremówki, 450 g malin, listki melisy.

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą pianę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego (można też użyć plastikowego woreczka z odciętym rogiem). Z piany wyciskać ciastka – najpierw kształt, który należy następnie wypełnić pianą i ponownie pianą obrysować kształt serca, tak by powstał rant ciastka. Wstawić do nagrzanego do 90 C piekarnika. Piec ok. 2 godziny. Kremówkę ubić na sztywno. Bitą śmietaną napełnić bezy. Udekorować malinami i listkami melisy. 

 

3. Biszkopt z białą masą i owocami

biszkopt-z-owocami

Składniki na 6 porcji:

Krem:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3-4 łyżki (lub więcej) likieru jajecznego

Do tego: gotowy biszkopt, 150 g truskawek, 100 g malin.

Jajka roztrzepać w misce. Dodać cukier. Wymieszać. Naczynie z masą jajeczną ustawić wypełnionym wodą garnku (naczynie z masą jajeczną nie powinno dotykać powierzchni wody). Całość ustawić na palniku. Ubijać aż masa będzie bardzo gęsta. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt waniliowy. Naczynie z masą zdjąć z pary. Ubijać jeszcze aż masa wystygnie. Masło utrzeć ma puch. Ucierając dodawać po łyżce żółtkową masę. Pod koniec dodać likier jajeczny i wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki. Z biszkoptu wykroić ciasto w kształcie serca. Wierzch i boki posmarować masą. Owoce opłukać. Osączyć. Truskawki przekroić (nie usuwać szypułek). Torcik obłożyć owocami. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Nasza rada: W podobny sposób można zrobić krem na bazie budyniu waniliowego. Gotujemy dość gęsty budyń (z torebki). Studzimy go. Następnie masło ucieramy z 2-3 żółtkami, a następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Do całości  można dodać też trochę adwokatu.