Sernik dyniowy - składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 170 g brązowego cukru
  • 750 g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 500 g purée z dyni
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Spód: 180 g herbatników czekoladowych, pół kostki masła, 20 g mielonych orzechów

Polewa: puszka słodzonego mleka skondensowanego, kilka łyżek kremówki, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Sernik dyniowy - przygotowanie

1. Herbatniki pokruszyć wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki - gdy zastygną posłużą jako spód sernika dyniowego.

2. Żółtka zmiksować z cukrem. Miksując, dodać twaróg, a następnie mascarpone, purée z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Na końcu masę serowo-dyniową połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami i przełożyć na spód sernika. Wyrównać wierzch i piec ok. 50 minut w 180°C. Upieczony sernik dyniowy wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

3. Puszkę z mlekiem zalać wodą. Gotować ok. 4 godzin. Ciepłą masę wymieszać z kremówką i cynamonem. Rozsmarować na wierzchu. Zostawić do zastygnięcia.

Jak zrobić purée z dyni do ciasta?

Do przygotowania purée najlepiej użyć dyni hokkaido. Jest miękka i nie wymaga obierania, należy jedynie usunąć z niej pestki. Dynię kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy 3–4 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C. Następnie kostki upieczonej dyni miksujemy blenderem na gładkie purée. 

sernik-z-dynią
Miód Malina Studio

--

Zobacz też: Jak wydrążyć dynię na Halloween? >>>

Rogal świętomarcinski - oryginalny przepis >>>

Zobacz więcej przepisów z dynią:

Gęsina na św. Marcina >>>

Zupa krem z dyni >>>

Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni >>>

Ciasto dyniowe bez miskera >>>