Sernik z makiem - wersja klasyczna

Ciasto:
250 g mąki pszennej,
125 g masła,
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka, szczypta soli

Masa serowo-makowa:
100 g maku, 2 szklanki mleka,
1,5 kg twarogu sernikowego (z wiaderka),
8 jajek,
1,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy,
4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
200 g masła, 
łyżeczka skórki startej z cytryny 

Ponadto:
świeże owoce do dekoracji

Składniki na ciasto połącz. Ciasto wstaw na ok. godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj i wylep nim posmarowaną tłuszczem tortownice (spód i boki). Spód obsyp suchą fasolą lub specjalnymi obciążnikami do ciasta. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Mak wypłucz, zalej gorącym mlekiem. Odstaw na godzinę, po czym dobrze osącz przez sito. Masło rozpuść i wystudź. Twarożek zmiksuj razem żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połącz z mąką ziemniaczaną, a następnie z makiem i skórką z cytryny. Do masy wlej cienkim strumieniem płynne masło i całość wymieszaj. Dodaj  ubite na sztywną pianę białka. Wszystko delikatnie połącz. Serową masę rozłóż na podpieczonym cieście. Wstaw na godzinę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika (pod blachę z sernikiem wstaw wypełnioną gorącą wodą blachę). Gdy sernik się upiecze, zostaw go na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sernik ostudź i wstaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami. 

Sernik z makiem - wersja bez pieczenia na spodzie z ciastek

Spód:
125 g herbatników,
80 g rozpuszczonego masła

Masa serowo-makowa: 
250 g serka mascarpone,
2-3  łyżki gotowej masy makowej,
łyżeczka skórki startej z cytryny,
½ l śmietany kremówki,
łyżka cukru pudru,
60 g żelatyny

Herbatniki zmiksuj na proszek. Wymieszaj z płynnym masłem. Mieszaniną wylep wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw do lodówki. Serek zmiksuj z masę makową i skórką  z cytryny. Kremówkę ubij z cukrem. Żelatynę krótko zmiksuj w 150 ml gorącej wody. Następnie przelej ją do ubitej śmietany i razem delikatnie wymieszaj (mikserem na wolnych obrotach). Na końcu dodaj ją do masy serowo-makowej i całość delikatnie wymieszaj. Masę wylej na ciasteczkowy spód, wierzch wyrówna. Sernik wstaw na przynajmniej 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj owocami.