Sernik Snickers - składniki:

Spód:

  • 100 g herbatników zwykłych lub czekoladowych
  • 50 g masła

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych (słonych)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych

Sernik Snickers - przygotowanie

1. Pokrusz herbatniki tłuczkiem lub za pomocą blendera, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem. Wylep nimi dno okrągłej blachy (najlepiej o średnicy 25 cm) i wstaw na minimum godzinę do lodówki.

2. Twaróg zmiksuj z cukrem, kolejno dodając po jednym jajku. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Gotową masę sernikową podziel na trzy równe części. Pierwszą zmiksuj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i przełóż na spód z herbatników. Drugą część połącz z masą kajmakową i posiekanymi drobno orzeszkami, ułóż na czekoladowej warstwie. Trzecią zmiksuj z masłem orzechowym i wyłóż na wierzchu. 

3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw formę i zmniejsz temperaturę do 160*C, piecz przez godzinę. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

4. W rondelku podgrzej śmietankę, a następnie dodaj do niej połamaną czekoladę. Odstaw z palnika i wymieszaj do rozpuszczenia. Kiedy zacznie gęstnieć, wylej na upieczony sernik i posyp uprażonymi na patelni, drobno posiekanymi orzechami. Podawaj schłodzony.

ciasto-snickers
Shutterstock

Źródło: Przyślij Przepis