Sernik warzony - składniki (na 10 porcji):

  • 2 litry tłustego mleka (najlepiej świeżego)
  • 1/2 l gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • ok. szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym

Sernik warzony - przygotowanie

1. Zrób spód do sernika z ciastek. 150 g ciastek (digestive, herbatników typu petit beurre, oreo) należy pokruszyć, a następnie wymieszać z 80 g roztopionego masła. Masą wyłóż pokrytą papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw przynajmniej na 30 minut do lodówki (a najlepiej do zamrażalnika,
by masa zastygła).

2. Mleko zagotuj w dużym garnku. Śmietanę roztrzep z jajkami i wlej, ciągle mieszając, do gotującego się mleka. Podgrzewaj mieszając, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki (nie gotować). Twarożek dobrze osącz na wyłożonym gazą sicie.

sernik ważony
BBS Studio

2. Twarożek zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać po łyżce twarożek. Na końcu wlać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. 1/3 masy serowej rozsmarować w tortownicy. Ułożyć na niej pocięte na ósemki brzoskwinie (połowę puszki).

sernik ważony
BBS Studio

3. W tortownicy rozłóż resztę masy serowej. Wierzch wyrównaj i obłóż pokrojoną w plasterki resztą owoców. Galaretki rozpuść w 1/2 l gorącej wody. Wystudź i zostaw do lekkiego stężenia. Pokryj nimi sernik. Wstaw na 12 godzin do lodówki.

sernik ważony
BBS Studio

--

Zobacz też: Przepis na sernik z trzech składników >>>

Sernik na zimno z chia i mango >>>