porcja: 479 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 14 porcji

SPÓD

  • 100 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki
  • duża szczypta soli

MASA SEROWA

  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
  • 1/2 l kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone

DEKORACJA

  • smażone w cukrze plasterki pomarańczy

Masło i ciemną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać. Miksując, dodawać po jednym jajka oraz cukier waniliowy.
Mąkę połączyć z solą i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec 25 minut w 180°C.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Dżem pomarańczowy podgrzać, zmiksować i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Miksując, dodawać stopniowo serek mascarpone, dżem oraz białą czekoladę.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Ułożyć na spodzie.
Na wierzch wyłożyć masę serową i udekorować ją plasterkami pomarańczy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.