Sernik z brzoskwiniami bezą i kruszonką - przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

  • 1 kg tłustego sera twarogowego (najlepiej gotowy, zmielony)
  • 1 jajko
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

Nadzienie brzoskwiniowe:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • Sól

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki (i dobrze schłodzić), a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25x40 cm)

Przygotowanie nadzienia serowego:

Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę. Wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Przygotowanie nadzienia brzoskwiniowego:

Brzoskwinie osączyć z zalewy i ułożyć równą warstwą na serze. Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną piane i rozłożyć na brzoskwiniach.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn (grube oczka) i posypać nim pianę.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Piekarnik góra-dół.