PORCJA: 441 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut 

Składniki na 10 porcji:

Spód: 200 g ciastek zbożowych, 70 g masła
Masa sernikowa: 250 g kremowego twarożku, 3 tabliczki białej czekolady, 200 ml kremówki
Dekoracja: 2 opakowania ciemnej galaretki (czarna porzeczka, owoce leśne), 500 g czarnych jagód

Przygotowanie:

1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Wstawić do lodówki.

2. Twarożek zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki. Razem z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać twarożek i razem zmiksować. Masę rozsmarować
na spodzie. Wierzch wyrównać. Odstawić na 3–4 godziny do lodówki.

3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i schłodzić (powinna lekko zastygnąć). Jagody opłukać, osączyć. Rozłożyć na serniku. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość zastygnie.

sernik-z-jagodami
Zdjęcie: BBS Studio

Zobacz też: Placek z jagodami >>>

Sernik na zimno w 22 odsłonach >>>