Składniki

Spód brownie:

  • 70 g czekolady
  • 70 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • 40 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 1/2 kg sera mascarpone
  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 l śmietany kremówki
  • laska wanilii

Mus malinowy:

  • 150 g mrożonych malin
  • 280 g cukru trzcinowego

Przygotowanie

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Wymieszać z czekoladą, a następnie z mąką i ubitym jajkiem. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 6 minut w 180°C. Wystudzić.

2. Jajka na masę serową utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo sery. Kremówkę ubić z miąższem wydrążonym z wanilii. Połączyć z masą serowo-żółtkową. Wyłożyć na czekoladowy spód. Wierzch wyrównać.

3. Maliny posypać cukrem. Gotować, aż powstanie gęsty syrop. Przełożyć go do szprycy cukierniczej i na serniku narysować w równych odstępach okręgi z kropek syropu. Przeciągnąć po nich patyczkiem, tak by powstały serduszka.

4. Formę z masą serową szczelnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 formy z sernikiem). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 70 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

sernik-z-malinami
Artur Rogalski