Jak wybrać szparagi?

Zacznijmy od tego, jak wybrać odpowiednie szparagi. Główki powinny być dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie szparagi wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę).

Jakie właściwości mają szparagi?

Zarówno białe, jak i zielone szparagi są nieocenionym, naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Co w nich takiego niezwykłego?

  • Szparagi są bogate m.in. w witaminę C, witaminę E, potas, magnez i fosfor.
  • Działają wspomagająco w schorzeniach wątroby, żołądka czy nerek.
  • Posiadają antynowotworowe działanie oraz znaczący wpływ na spowalnianie procesów starzenia skóry.
  • Szparagi znane są jako znakomity afrodyzjak, a zjedzone przed spożyciem alkoholu zapobiegają przykrym konsekwencjom kac
  • Smaczne pędy to również skarbnica błonnika, poprawiającego perystaltykę jelit.

Szparagi - Ile mają kalorii?

Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 gramach znajdziemy zaledwie ok.20 kalorii. Jest to więc idealny przysmak dla fanów lekkiej i zdrowej żywności.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi można przygotowywać na wiele różnych sposobów, by przez maj i czerwiec nie zdążyły nam się znudzić, ale były obecne w kuchni pod wieloma postaciami – ugotowane i podane z sosami, ugrillowane razem z innymi warzywami, podsmażone na patelni wraz z zasmażką lub ugotowane na parze i zaserwowane saute.

Przepisy na szparagi 

Szparagi w plastrach z kurczaka

Składniki

  • łyżka musztardy gruboziarnistej
  • łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • sól
  • pieprz
  • po pęczku zielonych i białych szparagów
  • pierś kurczaka (30 dag)
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • 4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

  1. Przepisy na szparagi - szparagi w plastrach kurczaka
  2. Zawijane szparagi, wiosna to czas na przepisy ze szparagami.
  3. Musztardę  mieszamy  z  miodem,  śmietanką,  solą  i  pieprzem. Szparagi oczyszczamy.
  4. Pierś przecinamy na pół, cienko rozbijamy, dzielimy na 4 części. Kurczaka i szparagi oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą.  Zawijamy  po  4  szparagi w plasterek mięsa i w boczek, pod boczek wciskamy gałązkę rozmarynu.
  5. Roladki układamy w naczyniu do zapiekania. Skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy 20 min w temp. 200°C. Na 5 min przed końcem pieczenia wlewamy sos musztardowy pomiędzy roladki i zmieniamy funkcję pieczenia na grill.

Przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl 

Placki ze szparagami

Składniki

  • 8 ząbków czosnku
  • 30 dag zielonych szparagów
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino
  • szklanka bułki tartej
  • jajko
  • 2–3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy i z grubsza siekamy. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy 10–12 min w osolonym i posłodzonym wrzątku. Osączamy. Tniemy na 5-cm kawałki. Czosnek, bazylię, natkę, sól, pieprz, sery i bułkę tartą łączymy w misce, wbijamy jajko. Mieszamy dłońmi. Formujemy placki i w każdy wciskamy po kilka kawałków szparagów. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy placki z każdej strony przez około 3–4 min, aż się zrumienią. Odwracamy najwyżej jeden raz.

Przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl

 

Smacznego !

Tarta ze szparagami - sprawdzony przepis > > >

Jak gotować szparagi > > >

Przepisy na szparagi - trzy przepisy na wiosenne dania > > >