Skyrnik - czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce
8 porcji

Składniki:
- 50g herbatników maślaneych
- 100g masy kajmakowej/krówkowej
- 300ml śmietanki 30% (np. od OSM Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g 3 szt. jogurtu typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica)
- 30g żelatyny
- ½ szklanki wody
- 150g wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać
3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.
W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.
Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.
Wstawić do lodówki na około 2h.
Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy