Babeczki andrzejkowe - składniki

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g cukru trzcinowego (np. Dry Demerara Diamant)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kremówki
  • 80 g oleju
  • 100 g białej czekolady
  • 6 śliwek węgierek
  • Opcjonalnie do polania: syrop trzcinowy

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, jogurtem, śmietaną i olejem. Dodaj do masy mąkę z proszkiem, wymieszaj. Posiekaj czekoladę i połącz ją z masą. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami. Rozłóż ciasto, a na każdej babeczce połóż jedną połówkę śliwki, skórką do dołu. Piecz 25-30 minut w 180°C. Po upieczeniu polej syropem.

mat. prasowe

Źródło: Diamant

--

Zobacz też: Wróżby na Andrzejki - sprawdź najpopularniejsze! >>>

Przepis na domowy ajerkoniak >>>