Spiralna tarta z warzywami i szynką

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki 5 łyżek oliwy 
  • szczypta soli tłuszcz do formy

Nadzienie:

  • 3 cukinie bakłażan 
  • 6 marchewek 2 plastry szynki musztarda dijon 150 g serka śmietankowego 250 ml kremówki 
  • 2 jajka natka iście bazylii sól pieprz oliwa

Sposób wykonania

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki. Cukinie i bakłażan opłucz, odetnij stwardniałe końcówki. Marchewki oskrob i umyj. Nożykiem szczelinowym warzywa potnij  podłużnie na plastry o grubości 2–3 mm (bakłażany należy wcześniej przeciąć  na pół).
W dużym garnku zagotuj wodę i ją delikatnie posól. Wrzuć na 2 minuty plastry marchewki. Osącz i przełóż do naczynia z kostkami lodu. Podobnie zblanszuj pozostałe warzywa i przełóż do wody z lodem. Na końcu wszystkie warzywa osącz i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Szynkę pokrój podobnie jak warzywa w plastry. Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wierzch posmaruj musztardą, ponakłuwaj widelcem.
Zaczynając od krawędzi ciasta, spiralnie ciasno układaj kolejno (skórką do góry) plastry warzyw i szynki, aż pokryją całą tartę. Serek wymieszaj z kremówką, jajkami, posiekaną natką i bazylią. Dopraw solą i pieprzem. Sosem pokryj tartę. Całość delikatnie skrop oliwą.
Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podawaj na ciepło lub zimno.