Tradycyjna kawa mrożona pochodząca z Ameryki to połączenie słodzonej kawy z kostkami lodu. Tę mrożoną specjalność wykonuje się często metodą parzenia na zimno, a nie na gorąco. Grubo mielone ziarna kawy zostawia się w zimnej wodzie na 12 godzin. Powstały w ten sposób koncentrat zawiera około 70% mniej kwasów oraz gorzkich substancji niż kawa parzona na gorąco.

W Niemczech oraz Austrii kawę mrożoną urozmaicają lody waniliowe. W Wietnamie mocną kawę pije się ze słodkim zagęszczanym mlekiem lub kostkami lodu w osobnej szklance. Tajska odmiana kawy mrożonej ze śmietanką zawiera cukier i przyprawy, które dodaje się do niej, zanim zostanie schłodzona. Indyjska kawa mrożona składająca się z kawy oraz zimnego jak lód mleka, obydwa składniki miesza się zwykle przy użyciu miksera. W Grecji króluje café frappé. Tam kawę rozpuszczalną spienia się z cukrem i wodą. Mieszkańcy słonecznej Italii umieszczają w shakerze espresso, cukier i kostki lodu po to, aby wykonać spienioną caffè shakerato. Bardziej znaną odmianą mrożonej kawy we Włoszech jest Caffè freddo. W tym przypadku mocne espresso rozcieńcza się z wodą, następnie chłodzi i słodzi syropem cukrowym. Wszystkie te mrożone specjały można ulepszać oraz urozmaicać za pomocą syropów, przypraw czy alkoholu (amaretto lub grappa).

Podczas upałów kawa mrożona zastąpi gorące napoje, orzeźwi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów. Podawana jedynie z lodem jest dietetyczna, a nawet przyspieszy przemianę materii. Jeśli dodasz do niej lody i bitą śmietanę otrzymasz dość kaloryczny (ale za to jaki pyszny!) deser. Od czasu do czasu warto się na niego skusić... Tym bardziej, że z łatwością przygotujesz mrożoną kawę w domu. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Kawa mrożona kokosowa zamiast deseru

Jeśli nie lubisz bardzo słodkiej mrożonej kawy, zrezygnuj z cukru. Napój będzie słodki za sprawą dodatków, które się w nim znajdą.

Składniki:

  • 150 ml kawy
  • 50 ml mleka kokosowego
  • gałka lodów kokosowych
  • wiórki kokosowe
  • bita śmietana

Do zimnej kawy wlej mleko kokosowe i włóż gałkę lodów. Dzięki tym drobnym zabiegom kawa będzie miała smak kokosa bez dodatku kalorycznych syropów smakowych. Na koniec ozdób ją bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi.

Kawa mrożona - Caffe Latte

Składniki:

  • 100 ml kawy
  • 100 ml mleka
  • cukier
  • 4 kostki lodu

Do schłodzonej, posłodzonej według własnego uznania kawy dodaj zimne mleko. Na koniec wsyp pokruszone kostki lodów. Gdy mrożona kawa się schłodzi, podawaj ją w ładnych, wysokich szklankach.

Słodkie frappuccino

Składniki:

  • kostki lodu - 3/4 szklanki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki lodów waniliowych

Kawę studzimy, a następnie wraz z pozostałymi składnikami miksujemy w blenderze. Przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladą.

Kawa mrożona bez dodatków - czyli Cafe con hielo

Najłatwiejszy sposób na mrożoną kawę. Do jej wykonania potrzebujesz tylko 200 ml kawy i 4 kostki lodu. Posłodź kawę jak zwykle i wystudź ją. Gdy będzie już zimna do szklanki wrzuć pokruszone lub całe kostki lodu.