Suflet z gruszką - przepis:

Przepis na: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min

Składniki:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 4 gruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Obierz gruszki. Skrop sokiem z cytryny, obsyp cukrem waniliowym. Piecz 30 min w 170 st. C. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj masło.
3. Do ubitych jaj dołóż mąkę i płynną czekoladę. Delikatnie pomieszaj składniki.
4. Foremki posmaruj masłem. Włóż do nich upieczone gruszki i zalej do wysokości ponad 3/4 foremki masą czekoladową. Piecz 8 min w 200 st. C.