Suszone pomidory to niezastąpiony składnik wielu makaronów, sałatek, tart i przekąsek – a także dodatek do mięs i serów oraz baza pod pyszne pasty śniadaniowe. I choć bez problemu można znaleźć je na sklepowej półce, najlepiej smakują samodzielnie wysuszone i zamknięte w aromatycznej ziołowej oliwie. Jak przygotować je w domu?

Suszone pomidory w oliwie - przepis

Do suszenia najlepsze będą podłużne pomidory, ale sprawdzą się także inne odmiany – najważniejsze jest, by wybierać te późne, mięsiste i długo dojrzewające w słońcu. Pomidory do suszenia trzeba przekroić na pół a następnie wydrążyć gniazda nasienne (będą doskonałe na przecier do zupy). Możesz też użyć odmiany z niewielką zawartością pestek i pominąć ten krok. Połówki pomidorów (wydrążone lub nie) układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i opcjonalnie doprawiamy odrobiną solą. Teraz pora na suszenie - możemy to zrobić na kilka sposobów.

Pomidory suszone na słońcu

Ten tradycyjny włoski sposób pozwala wydobyć z pomidorów najbogatszy smak. Nie trzeba ich też wydrążać ani niczym doprawiać, wystarczy ułożyć pokrojone w połówki owoce na blachach i zostawić je w nasłonecznionym miejscu - na przykład na balkonie lub tarasie. Aby ochronić je przed owadami, przykryj je z góry cienką ściereczką lub rozwieszoną tuż nad blachą gazą. W razie deszczu oraz na noc chowamy je do środka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Suszenie pomidorów na słońcu może potrwać od 3 do 5 dni, w zależności od nasłonecznienia.

pomidory-suszone
Shutterstock

Suszenie pomidorów w piekarniku

Ze względu na kapryśna aurę, w naszym klimacie zdecydowanie popularniejsze jest suszenie pomidorów w piekarniku. Pokrojone połówki pomidorów wydrążamy, doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy oliwą. Wykładamy je na blachach, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 70 stopni piekarnika. Uchylamy drzwiczki i suszymy około 6 - 8 godzin przy włączonym termoobiegu. Mniejsze kawałki pomidorów ususzą się szybciej, więc co jakiś czas zaglądamy do środka i wyciągamy te, które są już gotowe. Pomidory powinny być suche, ale mięsiste - zwróć uwagę na to, by nie przypaliły się, ani nie wyschły na wiór.

Suszone pomidory - zalewa

Ususzone pomidory wkładamy do słoiczków z gałązką rozmarynu. Dodajemy ulubione przyprawy, na przykład chilli, zioła, pokrojony w plastry czosnek. Zalewamy gorącą oliwą, szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 3 dni, słoiki można też pasteryzować. Po tym czasie suszone pomidory są gotowe do spróbowania!