1. Świąteczna deska serów

świąteczna-deska-serów
BBS Studio

Wygląda oszałamiająco, zachwyci gości, a jej przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Potrzebujesz trzech, czterech gatunków pokrojonych w kostkę serów półtwardych (np. gouda, cheddar, ementalski, twardy ser kozi) – ważne, żeby miały różne smaki i kolory. Układaj je na desce na przemian z ciemnymi i jasnymi winogronami (owoce chronią sery przed mieszaniem się zapachów). Kompozycję udekoruj drobnymi gałązkami świeżego rozmarynu. Całości dopełni gwiazdka wycięta z sera koziego i pieniek z selera naciowego.

 

2. Truskawkowe Mikołaje

truskawkowe-mikołaje
Shutterstock

Urocza przekąska na słodko, która przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Do jej wykonania potrzebujesz truskawek (najlepiej podłużnych), bitej śmietany i dekoracyjnej posypki. Z każdej truskawki odetnij podstawę i wierzchołek. Spodnią część posmaruj z góry bitą śmietaną. Nałóż na nią truskawkowy "kapelusz", a następnie zrób guziki i pompon od czapki. Na końcu doklej oczy z posypki.

 

3. Choinkowe babeczki

Ok. 150 g sera typu feta utrzyj mikserem z trzema garściami rukoli i łyżeczką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Z serowej pasty uformuj choinki w gotowych kruchych babeczkach – zrobisz to łatwo za pomocą rękawa do dekoracji. Udekoruj je gwiazdkami wyciętymi z twardego koziego sera (gwiazdki zatknij na wykałaczkach).

choinkowe-babeczki
BBS Studio

4. Wykwintny łosoś w cieście francuskim

Na połowie arkusza mrożonego ciasta francuskiego ułóż surowe dzwonka łososia (ok. 300 g) oprószone solą i pieprzem, a na nich warstwę lekko duszonego szpinaku (szpinak duś na patelni 15 minut z solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku), przykryj drugą połową ciasta. Sklej brzegi, posmaruj rozkłóconym żółtkiem, a następnie foremką do ciasteczek wytnij gwiazdki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 20 minutach świąteczne danie gotowe.

łosoś-w-cieście
BBS Studio