Syrop z pędów sosny – właściwości

Syrop z pędów sosny to naturalne lekarstwo na wiele problemów. Przede wszystkim jest sprawdzonym sposobem na przeziębienie. Działa rozgrzewająco, bakteriobójczo i wykrztuśnie, a w przypadku kataru ułatwi oddychanie. Jest bogaty w sole mineralne, węglowodany i witaminę C, które są niezbędne w leczeniu przeziębienia, zapaleniu gardła oraz innych infekcji. Dzięki zawartości olejku eterycznego z sosny pomaga udrożnić drogi oddechowe i ułatwia oddychanie. Stosowany profilaktycznie przez cały rok wzmacnia odporność i pomaga uniknąć przeziębień, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Syrop z pędów sosny może być też stosowany na inne dolegliwości, takie jak stany zapalne dróg moczowych czy pęcherzyka żółciowego. Jest bogaty we flawonoidy – związki chemiczne, które działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, moczopędnie i rozkurczowo.

Jak zrobić syrop z sosny?

Przygotowanie syropu z młodych pędów sosny jest banalnie proste. Można to zrobić na dwa sposoby: zasypać pędy cukrem w dużym słoju albo ugotować z nich wywar. Oto dwa najpopularniejsze przepisy.

Syrop z pędów sosny przepis nr 1

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

  • Słoiki
  • Suche sosnowe pędy, które najpierw ważymy, aby dobrać odpowiednią ilość cukru.
  • Cukier (najlepiej brązowy, ale może być też biały) – maksymalnie 1 kg na kilogram pędów sosny, ale jeśli preferujesz mniej słodki syrop, można też dodać go mniej. 

Przygotowanie: oczyść pędy sosny z brązowych łusek, ale nie myj ich w wodzie - muszą być suche. Następnie rozbij je tłuczkiem. Ułóż na dnie słoika pierwszą warstwę pędów i zasyp ją cukrem. Następnie układaj naprzemiennie kolejne warstwy pędów, każdą przysypując cukrem. Gdy słoik będzie już pełen, na samej górze powinna się znaleźć nieco grubsza warstwa cukru. Zakręć słoiki lub przykryj je ściereczkami. Odstaw w słoneczne miejsce na 2 do 6 tygodni – w zależności od tego ile syropu chcesz otrzymać. Uważaj, by do środka nie dostała się wilgoć – w przeciwnym razie pędy mogą spleśnieć. W razie potrzeby dosyp trochę cukru. Po kilku tygodniach usuń pędy i odcedź syrop, a następnie przelej go do wyparzonych słoików lub butelek. Przechowuj go w chłodnym i zaciemnionym miejscu - dzięki temu nie straci swoich leczniczych właściwości nawet przez kilka lat.

Pędy sosny ułożone warstwami w słoiku i przesypane cukrem.

Syrop z pędów sosny przepis nr 2

Druga metoda polega na ugotowaniu wywaru z sosnowych pędów. Do wykonania syropu tym sposobem potrzebujesz tych samych składników co w przepisie nr 1. Pędy sosny oczyść z łupinek, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie usuń pędy i odcedź wywar. Dodaj do niego cukier - maksymalnie 1 kilogram na litr wywaru lub mniej, w zależności od tego jak słodki ma być syrop. Zagotuj ponownie aż syrop zgęstnieje. Następnie przelej go do słoików lub butelek i pasteryzuj przez 15 minut – dzięki temu zachowa swoje lecznicze właściwości na dłużej. 

 

Syrop z sosny - kiedy zbierać pędy?

Młode pędy sosny można zbierać od kwietnia do końca maja, choć najlepszy czas na zbiórkę wypada zazwyczaj na przełomie tych dwóch miesięcy. Wszystko zależy od wiosennej pogody i tego, jak szybko sosna wypuszcza przyrosty – warto więc na bieżąco obserwować rozwój sytuacji. Pędy sosny należy zebrać zanim wypuszczą igły. Powinny być jasnozielone (ew. z brązową łupinką) i lepkie – dzięki temu mamy pewność, że zawierają dużo cennego soku.  Nie mogą być zbyt małe, ale nie powinny też być za długie. Optymalny rozmiar to od kilku do 10-12 centymetrów – dłuższe przyrosty z reguły mają już zbyt mało soku.

Tak powinny wyglądać młode pędy sosny, które zbieramy do przygotowania syropu.

Jak zbierać pędy sosny?

Młode pędy sosny przycinamy sekatorem albo ostrym nożem. Najlepiej wybrać drzewa rosnące z dala od ruchliwych szos, miast i zakładów przemysłowych. Podczas zbierania pamiętaj o tym, by nie obcinać wszystkich pędów z jednej gałęzi. Drzewo musi się dalej rozwijać i nie można go niszczyć, więc wybierz najbardziej soczyste przyrosty, a resztę pozostaw na miejscu. Warto wybierać też boczne gałęzie, by nie naruszyć stożku wzrostu drzewa. Popularną metodą jest też obcinanie pędów w połowie – dzięki temu sosny pozostają bez szkody i mogą się dalej naturalnie rozwijać. Przy zbiórce pędów uważaj też na to, by nie łamać gałęzi. Ze względu na lepką żywicę, pędy sosny najlepiej zbierać w rękawiczkach. 

Syrop z pędów sosny - dawkowanie

Z dobrodziejstw syropu możemy korzystać praktycznie przez cały rok. W celach profilaktycznych wystarczy jedna łyżeczka dziennie. Słodki syrop można pić samodzielnie – albo jako dodatek do wody z cytryną czy herbaty. W czasie choroby należy zwiększyć dawkę do 3-4 łyżeczek dziennie w przypadku dorosłych i maksymalnie 3 razy dziennie w przypadku dzieci. Na szczęście, ze względu na słodki smak, syrop z pędów sosny jest raczej lubianym wśród maluchów lekarstwem, nie powinno więc być problemu z przyjmowaniem go. 

Nalewka z pędów sosny

Można też pokusić się o przygotowanie wzmocnionej wersji syropu z sosny. Wystarczy wzbogacić recepturę o odrobinę alkoholu, by powstała pyszna i aromatyczna nalewka. Ona również będzie pomocna w infekcjach dróg oddechowych, zapaleniu gardła, przeziębieniach i innych dolegliwościach. Do tego przyjemnie rozgrzeje ciało w czasie jesienno-zimowego sezonu chorobowego. 

--

Zobacz też: Najlepsze domowe syropy na przeziębienia >>>

Domowy miód z mniszka lekarskiego >>>