Szarlotka na cydrze - składniki

Ciasto:

  • 12 dag miękkiego masła
  • 12 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • jajko
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 40 dag kwaskowych jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • 750 ml wytrawnego cydru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 20 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka karmelizowanego brązowego cukru

Szarlotka na cydrze - przygotowanie

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj jajko. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw na 30 minut do lodówki.

2. Przygotuj nadzienie. Jabłka skrop sokiem z cytryny. Odmierz 650 ml cydru i zagotuj go z dodatkiem cukru. W pozostałych 100 ml rozrób proszek budyniowy i połącz go z gorącym cydrem w garnku. Gotuj budyń jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. 

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto i wyłóż je na nienatłuszczoną formę o średnicy ok. 26-28 cm. Wyklep ciasto dłonią, wyklejając brzegi. Jabłka wymieszaj z cydrowym budyniem, wyłóż na ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Zostaw w formie aż ostygnie. Na koniec posyp karmelizowanym brązowym cukrem. Podawaj z lodami i bitą śmietaną. 

--

Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018