Szarlotka sypana - składniki:
- kilogram i trochę jabłek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru kryształu (może być zwykły lub brązowy, lub taki i taki)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, łyżeczka cynamonu
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 3/4 kostki schłodzonego masła
Szarlotka sypana - przygotowanie
Wymieszaj suche składniki (czyli mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i sól). Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i skórką z cytryny.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsyp szklankę suchych składników. Rozłóż połowę jabłek. Przysyp je następną szklanką wypełnioną mieszaniną mąki, cukru i pozostałych dodatków. Rozłóż pozostałe jabłka i przykryj je resztą suchych składników. Wierzch ciasta obłóż pokrojonym w cienkie płatki masłem.
Wstaw na ok. godzinę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Uwaga! Szarlotka w trakcie pieczenia lubi przeciekać. Aby nie zabrudzić wnętrza piekarnika (sok z jabłek błyskawicznie się pali), spód tortownicy warto obłożyć aluminiową folią. Po wyjęciu i wystudzeniu szarlotkę sypaną możesz posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze