Szarlotka sypana - składniki:

  • kilogram i trochę jabłek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru kryształu (może być zwykły lub brązowy, lub taki i taki)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 3/4 kostki schłodzonego masła

Szarlotka sypana - przygotowanie

Wymieszaj suche składniki (czyli mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i sól). Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i skórką z cytryny. 

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsyp szklankę suchych składników. Rozłóż połowę jabłek. Przysyp je następną szklanką wypełnioną mieszaniną mąki, cukru i pozostałych dodatków. Rozłóż pozostałe jabłka i przykryj je resztą suchych składników. Wierzch ciasta obłóż pokrojonym w cienkie płatki masłem.

Wstaw na ok. godzinę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Uwaga! Szarlotka w trakcie pieczenia lubi przeciekać. Aby nie zabrudzić wnętrza piekarnika (sok z jabłek błyskawicznie się pali), spód tortownicy warto obłożyć aluminiową folią. Po wyjęciu i wystudzeniu szarlotkę sypaną możesz posypać z wierzchu cukrem pudrem.