Szarlotka zakopiańska - składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • łyżka smalcu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • całe jajko
  • ewentualnie 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • żółtko i cukier puder

Nadzienie:

  • ok. 3 kg jabłek
  • 2–3 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • 2–3 łyżki bułki tartej

Szarlotka zakopiańska - przygotowanie

1. Mąkę wsypać do miski. Dodać masło, smalec, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka, jajko i sól. Zagnieść ciasto (gdyby nie chciało się kleić,
dodać śmietanę). Uformować w kulę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. 

2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ cienko poszatkować. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem formę. Posypać bułką tartą. Obłożyć plasterkami jabłek, tak by jeden plasterek zachodził na drugi. 

3. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Paski ułożyć na jabłkach, tworząc ukośną kratkę. Posmarować roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem. Piec ok. 60 minut w 170°C. Ciasto przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

szarlotka-przepis
Miód Malina Studio

--

Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>