W jesienne, deszczowe dni każdy z nas, na swój sposób stara się dodać sobie energii i poprawić nastrój. Jedni piją pobudzającą kawę, inni stawiają na aktywność fizyczną, jeszcze inni pozwalają sobie na chwilę przyjemności ze słodkimi przekąskami. Niech dla wszystkich deserową inspiracją będzie szybki torcik z kremem cynamonowym i orzechami, który poleca Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Zobacz przepis na  torcik w słoiczku z kremem cynamonowym i orzechami

Składniki na 2 porcje:

  • gotowy spód tortowy ciemny Dan Cake
  • serek mascarpone – 150 g
  • śmietanka 36% - 150 g
  • cukier puder – 40 g
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • wanilia – ½ laski
  • orzechy włoskie – 50 g
  • ozdobne słoiczki – 2 sztuki

Przygotowanie:

Orzechy podprażyć chwilę na suchej patelni, ostudzić i  pokruszyć. Gotowe spody tortowe ciemne pokruszyć i wymieszać w misce z orzechami. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Cukier puder wymieszać z cynamonem i drobno posiekaną laską wanilii. Dodać pod koniec ubijania do śmietanki z serkiem mascarpone. W słoiczki układać na zmianę, warstwowo pokruszone spody tortowe z orzechami i krem cynamonowy. Podawać schłodzone. Ozdobić na wierzchu kilkoma dodatkowymi, pokruszonymi orzechami.

Smacznego!