Szybkie brownie - przepis

Składniki:

  • 250g cukru
  • 200g masła i odrobina do posmarowania foremki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 135g mąki
  • 3 jajka 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik na 160°C. Przygotuj formę smarując ją masłem i wykładając papierem do pieczenia.

2. Masło włóż do rondelka i roztop je na małym ogniu. Dodaj do roztopionego masła połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj do jej roztopienia. Zdejmij garnuszek z ognia.

3. W oddzielnej misce zmiksuj albo wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj do nich ostudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

4. Dodaj mąkę, sól i ewentualne dodatki, np. posiekane orzechy lub owoce. Gotową masę wyłóż do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. 

5. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest gotowe do pokrojenia i spożycia.

Smacznego!