Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (może być ciemny)
  • 3/4 kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • masło do formy

Przygotowanie

Śliwki umyj, rozkrój i usuń pestki. Mąkę wsyp do miski, dodaj żółtka, 1/4 szklanki cukru, masło, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto. Możesz je wstawić do lodówki lub zamrażalnika na jakiś czas, ale nie musisz. Połową ciasta wylep wysmarowaną masłem tortownicę. Ułóż śliwki, jedną obok drugiej.

Z  białek i połowy cukru, który został, ubij pianę. Wymieszaj z resztą cukru. Pianę rozłóż na śliwkach. Na wierzchu na tarce o grubych oczkach zetrzyj pozostałe ciasto. Piecz ok. 40 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

--

Zobacz też: Placek drożdżowy ze śliwkami ->