1. Malinowe tiramisu

malinowe-tiramisu

Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 8 porcji: 250 ml kremówki, 50 g cukru pudru, 500 g serka mascarpone, filiżanka mocnej kawy, 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu, 150 g biszkoptów, 4 łyżki kakao, 200 g malin

Przygotowanie: 
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone delikatnie zmiksować i połączyć z kremówką. Kawę połączyć z amaretto. Biszkopty pojedynczo maczać w mieszaninie kawy i alkoholu. Układać w formie. Na wierzchu ułożyć połowę masy serowej. Obłożyć drugą warstwą biszkoptów i resztą masy. Wierzch posypać kakao. Obłożyć malinami. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny.

 

2. Kremówka z poziomkami

kremówka-z-poziomkami

Porcja: 390 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 8 porcji: opakowanie ciasta francuskiego, 6 dużych żółtek, opakowanie cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem), 3 szklanki mleka, laska wanilii, 150 g masła, 150 g poziomek

Przygotowanie:
Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i piec ok. 25 minut w 200°C. Wystudzić, pociąć na 12 płatów. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Wymieszać z proszkiem budyniowym i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z laską wanilii. Zalać nim, mieszając, żółtkową masę. Chwilę gotować, aż krem zgęstnieje. Wystudzić i usunąć kawałki wanilii. Masło utrzeć. Ucierając, dodawać żółtkowy krem. Wymieszać z poziomkami. 4 kawałki ciasta ułożyć na blasze. Posmarować połową kremu. Przykryć czterema płatami, posmarować resztą kremu. Przykryć ostatnimi płatami ciasta. Chłodzić 2–3 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje.

 

3. Deser z mascarpone i bezami

deser-z-mascarpone

Porcja: 297 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 4 porcje: 150 ml kremówki, 1–2 łyżki cukru pudru, 150 g mascarpone,  2–3 łyżki likieru jajecznego, po 150 g borówek amerykańskich i malin, 80 g małych bez l 50 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone i likierem. Na spód pucharków nałożyć połowę owoców, na to pokruszonych kilka bez, łyżkę kremu i resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji). Nałożyć pozostały krem. Udekorować wiórkami z czekolady (robimy je, ścinając brzeg tabliczki za pomocą nożyka szczelinowego) i resztą owoców. Przed podaniem schłodzić.

--

Zdjęcia: BBS Studio

Zobacz także: najpiękniejsze cytaty i aforyzmy na Dzień Matki