Tarta cytrynowa z malinami - składniki:

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • szczypta soli
  • 2 jajka

NADZIENIE:

  • 9 jajek
  • 200 g cukru pudru
  •  250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
  • 250 ml śmietany 30%

POLEWA:

  •  400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
  • 100 ml wody
  • 100g cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160°C.

CIASTO:

  1. Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  2. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
  3. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
  4. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

NADZIENIE:

  1. Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
  2. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
  3. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
  4. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA:

  1. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
  2. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
  3. Ciasto polać polewą.