Odwrócona tarta z jabłkami - składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 100 g zimnego masła,
- żółtko,
- 1-2 łyżki zimnej wody
Obłożenie:
- 1,5 kg jabłek,
- 90 g masła,
- 100 g cukru (może być ciemny).
Przygotowanie tarty Tatin
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki (takie ciasto możesz też przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce lub wręcz zamrozić).
- Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki, a następnie w ósemki.
- Masło i cukier włóż do dużego rondla i podgrzewaj aż oba składniki się rozpuszczą. Następnie chwilę gotuj, aż masa zacznie brązowieć i karmelizować się. Do karmelu włóż jabłka i podgrzewaj je co jakiś czas mieszając, aż zrobią się brązowe. Jabłka ułóż promieniście w formie do tarty.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je (placek powinien być nieco większy niż wierzch formy ). Następnie płatem ciasta przykryj jabłka; ciastem szczególnie dokładnie oblep brzeg wokół owoców.
- Formę z ciastem wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 5 minut (nie na dłużej, bo jabłka później nie odkleją się od formy). Do wierzchu ciasta przyłóż talerzyk i formę z tartą obróć do góry nogami. Odwróconą tartę z jabłkami podawaj na ciepło.
Komentarze