Odwrócona tarta z jabłkami - składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Obłożenie:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 90 g masła,
  • 100 g cukru (może być ciemny).

Przygotowanie tarty Tatin

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki (takie ciasto możesz też przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce lub wręcz zamrozić).
  2. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki, a następnie w ósemki.
  3. Masło i cukier włóż do dużego rondla i podgrzewaj aż oba składniki się rozpuszczą. Następnie chwilę gotuj, aż masa zacznie brązowieć i karmelizować się. Do karmelu włóż jabłka i podgrzewaj je co jakiś czas mieszając, aż zrobią się brązowe. Jabłka ułóż promieniście w formie do tarty.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je (placek powinien być nieco większy niż wierzch formy ). Następnie płatem ciasta przykryj jabłka; ciastem szczególnie dokładnie oblep brzeg wokół owoców.
  5. Formę z ciastem wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 5 minut (nie na dłużej, bo jabłka później nie odkleją się od formy). Do wierzchu ciasta przyłóż talerzyk i formę z tartą obróć do góry nogami. Odwróconą tartę z jabłkami podawaj na ciepło.