Składniki:

Na ciasto:

  • 300 mąki
  • 200 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Wypełnienie:

  • 1/2 l białego wina
  • łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 duże gruszki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto chłodzić przynajmniej godzinę w lodówce, po czym wylepić nim natłuszczoną formę do tarty. Piec ok. 20 minut w 180°C. Wystudzić.

2. Wino chwilę pogotować z 1/2 szklanki wody, cukrem i sokiem z cytryny. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Gotować w syropie ok. 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

3. Mascarpone wymieszać z cukrem, ekstraktem z wanilii, mielonymi migdałami i ubitą kremówką. Krem rozsmarować na tarcie. Obłożyć pociętymi w plasterki gruszkami.

4. Syrop chwilę pogotować tak, by uzyskać 1/2 szklanki płynu. Rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić. Galaretkę rozsmarować na gruszkach. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

tarta-gruszkowa
Miód Malina Studio