Tarta z truskawkami i mascarpone - składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy i sucha fasola do obciążenia ciasta

Przełożenie

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g sera mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 300 g truskawek
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Tarta z truskawkami i mascarpone - przygotowanie:

1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją na przynajmniej 30 minut do lodówki (jeśli jest na to mało czasu, ciasto można włożyć na 10 minut do zamrażalnika).

2. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty (nadmiar ciasta, który ewentualnie wystaje za rant formy, odcinamy). Na wierzch nakładamy odpowiednio docięty kawałek  papieru do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę, tak by pokryła całe ciasto (dzięki temu spód po upieczeniu będzie równy). Formę z ciastem wstawiamy na ok. 10 minut do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, następnie papier i fasolę usuwamy z ciasta i dalej je pieczemy, aż ładnie się zrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. 

3. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zgęstnieje, dodajemy stopniowo mascarpone i ubijamy dalej. Masę nakładamy na ciasto. Obkładamy  truskawkami i dekorujemy ziołami.

Nasza rada: Jako krem do tarty idealnie nadaje się też budyń waniliowy, który po przygotowaniu wystarczy wymieszać z ubitą na sztywno kremówką.

tarta-z-truskawkami
Shutterstock

--

Zobacz też:

5 pomysłów na szybki deser z truskawkami >>>

Truskawkowy kopiec kreta >>>