Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym - przepis

Składniki:

  • gotowe ciasto do tarty
  • 100 g sera pleśniowego
  • paczka szpinaku baby
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy szpinak i drobno pokrojony czosnek i smażymy, aż liście zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia.
Okrągłą formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C na 10 minut.
Jajka mieszamy ze śmietaną i pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym. Solimy, pieprzymy do smaku.
Do takiej masy wrzucamy przestygnięty szpinak z cebulką. Wszystko mieszamy i zalewamy masą ciasto.
Ponownie wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy 20-30 minut do wyrośnięcia.
Podajemy na gorąco.

Smacznego!