Składniki:

  • 3 schłodzone śmietanki 42% 250 g
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • kruche tarteletki
  • świeże owoce (truskawki, borówki, maliny, itp.)

Przygotowanie

Podstawą tego przepisu jest aksamitny krem, przygotowany na bazie domowego masła. Najłatwiej zrobić je ze śmietany 42%. Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

--                   

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy