Rainbow cake z żelkami - składniki:

  • 220 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 350 ml mleka
  • barwniki w żelu: żółty, pomarańczowy, niebieski, zielony, fioletowy i czerwony
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania żelków (np. Śmiejżelków)

Sposób przygotowania:

1. Masło cukier i cukier waniliowy miksujemy na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy białka. 

2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. Do masy maślanej dodajemy na przemian trochę suchych składników i mleka, za każdym razem mieszając całość trzepaczką.

3. Masę na blaty ważymy, rozdzielamy po równo do 6 miseczek i barwimy, dokładnie mieszając barwnik, żeby nie zostały smugi. Masy przelewamy do 6-ciu jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 22 cm. Pieczemy po 3 sztuki jednocześnie w 170 stopniach (termoobieg). Upieczone studzimy i ostrożnie wyciągamy.

4. Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Na paterze układamy pierwszy blat (fioletowy) i smarujemy warstwą kremu. Czynność powtarzamy, układając blaty w kolejności: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Boki i wierzch tortu również smarujemy kremem. Dekorujemy żelkami. Możemy również resztą kremu udekorować wierzch tortu, za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki.

Zdjęcie: materiały prasowe

--

Źródło: materiały prasowe nimm2