Po niezwykłej popularności japońskich kosmetyków i rytuałów pielęgnacyjnych przyszła pora na sztukę kulinarną. Ten aksamitny sernik z trzech składników wygląda jak z eleganckiej cukierni – tymczasem aby go przygotować potrzebujesz jedynie jajek, czekolady i serka śmietankowego. Prosty pomysł w krótkim czasie zyskał fanów i fanki na całym świecie - a przepis kulinarnej youtuberki obejrzało już ponad 8 milionów użytkowników! Wykorzystując zaledwie 3 składniki blogerka Ochikeron piecze wyjątkowo puszysty i aksamitny sernik, o konsystencji, której nie powstydziłby się doświadczony mistrz cukiernictwa. W czym tkwi sekret jego puszystości?

Na ciasto o średnicy 15 cm będziesz potrzebować:

  • 3 jajka
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

1. Oddziel białka od żółtek. Naczynie z białkami przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

2. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż konsystencja będzie gładka i bez grudek. Wyjmij z lodówki białka i ubij na sztywno. 

3. Do rozpuszczonej czekolady dodaj serek śmietankowy i wymieszaj na gładką maskę. Zdejmij rondelek z palnika, dodaj żółtka i wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj 1/3 masy białkowej i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą część masy białkowej w dwóch częściach, za każdym razem mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 15 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia (spód oraz ranty), posmarowanym od wewnątrz tłuszczem. Wlej ciasto do formy – a następnie unieś ją lekko nad blatem i upuść kilkukrotnie. Umieść formę na prostokątnej blasze, wylej na spód trochę wody.

5. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie przez 15 minut w 160 stopniach. Później wyłącz temperaturę i pozostaw ciasto na kolejne 15 minut, aby doszło w piekarniku. Gdy wystygnie, oprócz z wierzchu cukrem pudrem.

Obejrzyj cały przepis: