Torcik raffaello - składniki:

Ciasto:

  • 2 białka 
  • Pół szklanki cukru 
  • 50 g mielonych migdałów 
  • 40 g wiórków kokosowych 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 białe czekolady
  • 2 łyżki żelatyny

Polewa kokosowa: 

  • 40 g masła 
  • 1 biała czekolada 
  • wiórki kokosowe do posypania
  • pralinki Raffaello do dekoracji

Torcik raffaello - przygotowanie:

1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno, powoli dodając cukier. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, delikatnie wymieszaj masę z migdałami, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i piecz około 35 minut. Odstaw do wystudzenia.

2. Przygotuj krem. Śmietanę zagotuj i rozpuść w niej połamaną czekoladę. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż na godzinę do zamrażarki. Od czasu do czasu zamieszaj. Po wyjęciu masa powinna być gęsta i mocno schłodzona. W międzyczasie rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. 

3. Schłodzoną śmietanę ubij, dodając pod koniec mleko kokosowe i ciepłą żelatynę. Miksuj aż do połączenia się składników, następnie wylej masę na upieczony spód. Wstaw do lodówki. 

4. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem i wymieszaj. Gdy trochę ostygnie, polej nią torcik. Posyp go z wierzchu wiórkami kokosowymi. Udekoruj pralinkami rafaello. Podawaj mocno schłodzony.

Wskazówka: torcik można przygotować też w wersji z biszkoptem. Można wtedy przełożyć go dwa razy, a następnie udekorować polewą i bakaliami, tak samo jak w tym przepisie.

Źródło: Przyślij Przepis

--

Zobacz też: 11 przebojowych serników na Wielkanoc >>>