Ten niezwykle efektowny tort powstał według przepisu szefa jednej z najlepszych cukierni w Warszawie. Połączenie biszkoptu, lekkiej pianki z białej czekolady i świeżych owoców to idealna propozycja na specjalne okazje. 

tort-eliza.

PORCJA: 420 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut

 

Składniki na 12 porcji:

SPÓD: 130 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 200 g cukru pudru, 2 jaja, 130 g orzechów włoskich (ew. laskowych), 130 g mąki pszennej
MASA: 550 ml śmietany 36%, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny 
DEKORACJA: 200 g białej czekolady, polewa truskawkowa, świeże owoce, orzechy włoskie.

 

Przygotowanie:

1. Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy po jednym jajku, a następnie roztopioną czekoladę i pokruszone orzechy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 45 min. w  170°C. 

tort-eliza-przepis

 

2. Odlewamy 100 ml śmietany i dodajemy do niej żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewamy aż do rozpuszczenia (nie gotujemy). Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ubijamy resztę śmietany i łączymy z wystudzoną żelatyną. Wykładamy masę na spód tortownicy i chłodzimy przez minimum 4 godziny.

tort-eliza-przygotowanie

 

3. Połowę białej czekolady roztapiamy i rozsmarowujemy nożem na pergaminie. Gdy zastygnie - łamiemy ją na duże kawałki. Dekorujemy je polewą truskawkową, a następnie obkładamy tak przygotowanymi kawałkami czekolady wierzch i boki tortu. Całość dekorujemy świeżymi owocami i orzechami.

tort-z-białą-czekoladą

 

--

Autorem przepisu jest mistrz cukiernictwa, Bogusław Buczek, właściciel Restauracji & Cukierni Smaki Warszawy.

Zdjęcia: BBS Studio