Tort "Leśny mech" - składniki:

Ciasto:

  • mrożony, rozdrobniony szpinak (450 g)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny

Krem:

  • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
  • Łyżka cukru pudru
  • Sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • około 8 łyżek konfitury z jabłek
  • pestki granatu lub owoce żurawiny do dekoracji
  • kilka łyżek wódki lub spirytusu do nasączenia ciasta.

Tort mech - przygotowanie

1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Dodajemy olej i sok z cytryny, blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy po kolei żółtka, a następnie miksujemy masę ze szpinakiem. 

2. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy na niskich obrotach. Przelewamy je do okrągłej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone. 

3. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na dwie części (spodnia powinna być nieco grubsza). Górną część kruszymy na mniejsze kawałki.

4. Śmietanę ubijamy na sztywny krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Nasączamy spód ciasta alkoholem, a następnie wykładamy połowę ubitej śmietany. Następnie kładziemy cienką warstwę konfitury z jabłek. Posypujemy grubą warstwą pokruszonego ciasta. Lekko dociskamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy owocami granatu lub żurawiny. Gotowy tort mech wstawiamy do lodówki i serwujemy schłodzony. 

Shutterstock

Źródło: Przyślij Przepis

--

Zobacz też: Naked cake - lekki torcik, który zrobisz w 15 minut >>>

Czekoladowy tort naleśnikowy >>>