Tort makowy bez pieczenia - składniki:

Spód:

  • 60 g herbatników
  • 2 łyżki stopionego masła
  • łyżka mleka

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g gotowej masy makowej
  • łyżka mielonych migdałów
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Tort makowy bez pieczenia - przygotowanie

1. Ciastka na spód zmiksować. Połączyć z masłem i mlekiem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Schłodzić.

2. Serek zmiksować z masą makową i migdałami. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Wlać do śmietany i krótko zmiksować. Całość połączyć z masą makową i ułożyć na spodzie. Wstawić na 4 godziny do lodówki.

3. Kremówkę ubić. Osobno zmiksować mascarpone z cukrem pudrem. Miksując, dodawać po łyżce kremówkę. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić nim tort.

BBS Studio