Tort szpinakowy - składniki:

Ciasto: 500 g mrożonego szpinaku 2 jajka 150 g cukru pudru 100 ml oleju rzepakowego 170 g mąki pszennej 2  łyżeczki proszku o pieczenia  ekstrakt z wanilii

Krem: 500 g szpinaku mrożonego, 2 jajka, 2  łyżki cukru pudru, opakowanie serka mascarpone,  300 ml kremówki zagęstnik do śmietan,y 2 łyżki  soku z limonki,  skórka starta z limonki

Poncz:  1/2 szklanki  naparu zielonej herbaty, łyżka cukru trzcinowego

Tort szpinakowy - przygotowanie:

1. Szpinak rozmroź i dobrze odciśnij na sitku. Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę. Ucierając wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy jajka dobrze się połączą z olejem, partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj szpinak i ekstrakt z wanilii i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudź i pokrój na 3, 4 blaty.

3. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Kremówkę ubij na sztywno z zagęstnikiem. Połącz z serkiem i skórką z limonki. Ciasto nasącz naparem herbaty wymieszanym z cukrem. Przełóż połową kremu, a pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tort udekoruj truskawkami.