Kopiec kreta - składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 30 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • 400 g truskawek
  • 330 ml kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • opakowanie zagęstnika do śmietany

Kopiec kreta - przygotowanie:

1. Masło zmiksować z cukrem i solą. Cały czas miksując, wbijać do jednym jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do żółtkowej masy, dalej ubijając. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 30 minut w 180°C.

2. Ciasto wystudzić, wyjąć z formy. Łyżką delikatnie wyjąć środek, tak by powstało wgłębienie. Wyjęte ciasto rozetrzeć w dłoniach. Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki.
Owoce pokroić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać zagęstnik. Wsypać truskawki i wymieszać. 

3. Śmietaną z truskawkami wypełnić wydrążone ciasto. Posypać roztartym ciastem, tworząc kształt kopczyka. Smacznego!

kopiec-kreta
A. ROGALSKI / „MOJE GOTOWANIE”