Przepis na waniliową tartę z figami

Porcje: 1 blaszka
Czas: 45 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki na ciasto:

  • 200g  mąki pszennej                                                             
  • 100g  zimnego masła (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica)  
  • 1 jajko                                                                              
  • ¼ łyżeczki  sól                                                                        
  • 2 łyżki cukru                                                                        
  • łyżka zimnej wody

Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.

Składniki na masę:

  • 3 jogurty typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g
  • 6 dojrzałych fig  
  • 1 mała kiść winogron                                                            

Wykonanie:
Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.

Smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy