Nalewka z wiśni - składniki

  • 1,5 kg wiśni
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 500 ml wódki czystej (40%)
  • 2 szklanki cukru

Nalewka z wiśni - przygotowanie:

Wiśnie myjemy, osuszamy, drylujemy i przekładamy do dużego słoja.
Spirytus łączymy z wódką i otrzymanym alkoholem zalewamy wiśnie.
Zamykamy słój i odstawiamy na ok. 6 tygodni.
Po 6 tygodniach zlewamy nalewkę, a pozostałe na dnie owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy, aby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawiamy na ok. 3-4 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy wytworzony sok i łączymy z nalewką.
Całość przelewamy do butelek i odstawiamy na minimum miesiąc.

Wiśnie, które puściły sok po zasypaniu cukrem można wykorzystać do lodów, ciast, deserów. Wystarczy przechowywać je w zamkniętym słoiczku w barku lub lodówce.