Włoski chlebek z oliwkami

Przepis na: 6 porcji
Przygotowanie: 25 minut + czas rośnięcia
Porcja: 350 kcal

ZACZYN:
1 00 g mąki pszennej typ 650
10 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniej wody

CIASTO:
-50 g szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
190 g mąki pszennej typ 650
1 i 3/4 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
8 suszonych pomidorów
1 garść czarnych oliwek
3 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

1. Zrób zaczyn. Drożdże wymieszaj z wodą. Wsyp mąkę i zmiksuj. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin.
2. Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z wodą. Wlej do zaczynu i pomieszaj. Dodaj obie mąki, sól i oliwę. Zmiksuj. Ciasto będzie bardzo luźne. Dołóż pokrojone pomidory i oliwki. Delikatnie zamieszaj. Ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
3. Ciasto wyłóż na deskę posypaną mąką. Uformuj prostokąt o grubości 2-3 cm. Posyp mąką. Pokrój na 6 porcji i uformuj prostokąty. Przełóż na natłuszczoną blachę, zachowując duże odstępy. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
4. Wstaw miskę z wrzątkiem do piekarnika i rozgrzej go do 220 st. C. Chlebki piecz ok. 20 minut, aż się zrumienią. Gdy uderzymy nożem w spód, powinny wydawać głuchy odgłos.