Wytrawne śledzie z chilli i suszoną żurawiną - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi
  • 2 duże czerwone cebule
  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
  • 1 szklanka soku porzeczkowego
  • 2 czerwone papryki
  • Szczypta chili
  • 5 goździków
  • Łyżka świeżego koperku
  • Pół szklanki octu winnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego  

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę lub dłużej (jeśli wolimy, aby były mniej słone). Następnie przekładamy je na sitko, odcedzamy a nadmiar wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Żurawinę zalewamy sokiem porzeczkowym i odstawiamy do namoczenia na ok. 20 minut. Cebulę kroimy w plastry, a paprykę w paski. Zalewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy. Chili, goździki, sól i cukier mieszamy z wodą i octem winnym. Do marynaty dodajemy cebulę, paprykę oraz nasączoną sokiem żurawinę. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Następnie śledzie zawijamy w rolmopsy przekładamy do pojemnika, do którego dodajemy marynatę. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.