Zapiekanka z tortellini pod warzywami - przepis 

Składniki: 

  • 25 dag pierożków tortellini
  • 1 bakłażan
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 papryczka chili (w oliwie lub świeża)
  • 15 dag startego żółtego sera salami
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania:                                                   

  1. Tortellini gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy. Wykładamy na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę obieramy i siekamy. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Chili siekamy. 
  3. Na 3 łyżkach oleju szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy bakłażana i cukinię. Dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem, ziołami i solą. Dodajemy przecier i chili, dusimy 5 minut.
  4. Warzywa przekładamy na tortellini. Posypujemy serem. Pieczemy 15 minut w 180°C. Posypujemy natką. 

Ten przepis i wiele innych znajdziecie w najnowszym numerze "Zdrowie na talerzu" 1/2019