Składniki na ciasto na eklerki: 

  • szklanka mąki,
  • 50 g masła,
  • /4 szklanki wody,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli

Eklerki - wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj. Zmniejsz maksymalnie płomień i do wrzącego płynu wsyp cały czas mieszając przesianą z solą mąkę. Podgrzewaj mieszając, aż będzie miało szklisty wygląd i będzie odchodzić od ścianek garnka. Garnek zdejmij z ognia, ciasto lekko przestudź i znów nie przestając mieszania wbijaj po jednym jajka. Gotowe ciasto powinno mieć gładka i jednolitą konsystencję. Ciasto przekładaj partiami do szprycy cukierniczej i wyciskaj z niego na wyłożoną papierem do pieczenia blachę paski o długości ok. 10-12 cm (zachowuj ok  5 cm odstępy między poszczególnymi paskami, bo ciasto urośnie). Całość wstaw na ok. 25 minut do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Odstaw do wystudzenia. 
Gdy ciastka wystygną, każde przekrój wzdłuż ostrym nożem.  „Wierzchy” posmaruj polewą, a „spody” napełnij kremem. Złóż obie części razem. Możesz też zrezygnować z polewy, a gotowe eklerki posypać cukrem pudrem.  

Jak zrobić krem na eklerki?

Bita śmietana
Kremówkę ubij z cukrem pudrem i ewentualnie odrobiną zagęstnika. Możesz też część kremówki zastąpić serkiem  mascarpone.

Budyniowy.
Z 6 żółtek i 100 g cukru ukręć kogiel-mogiel. Dodaj 2  łyżki mąki pszennej i 2 łyżki skrobi kukurydzianej i wszystko razem dokładnie zmiksuj. Zagotuj 600 ml mleka razem z rozciętą laską wanilii. Laskę wanilii wyjmij. 2-3 łyżki gorącego mleka połącz z żółtkowym kremem i dokładnie wymieszaj. Następnie do kremu wlej resztę gorącego mleka, wymieszaj i całość podgrzewaj mieszając, aż krem zgęstnieje. Garnek odstaw z ognia i wierzch kremu przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia. Uwaga! Do mleka możesz dodać trochę rozpuszczalnej kawy i dalej postępować tak samo. Powstanie krem kawowy. 

Cytrynowy
Przygotuj krem budyniowy wg powyższego przepisu i dodaj do niego do smaku lemon curd, czyli masę cytrynową.
Przepis na lemond curd: 200 g cukru utrzyj ze skórką startą  z 4 cytryn. Cały czas ubijając stopniowo dodaj 4 jajka i sok z 4 cytryn. Naczynie z kremem ułóż na garnku z gorącą wodą. Ubijaj, aż masa zgęstnieje. Przetrzyj ją wtedy przez sito i połącz z 50 g zimnego masła (jeśli masa będzie zbyt zimna, należy ją podgrzać). Masę można przechowywać w słoiczku w lodówce nawet przez dwa tygodnie. 

Kajmakowy
 2- 4 łyżki masła zmiksuj z kilkoma łyżkami kajmaku z puszki i łyżką rumu.  

Z galaretek
2 galaretki o dowolnym smaku (najlepsza  jest malinowa lub wiśniowa) rozpuść w 100 ml wrzątku i je przestudź. Osobno ubij 500 ml  śmietany kremówki. Do ubitej śmietany  porcjami wlewaj galaretkę. Cały czas ubijaj, aż składniki się połączą.

Co na polewę do eklerki?
Do posmarowania wierzchów eklerek możesz wykorzystać  np. z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dobrym rozwianiem jest też kajmak z puszki (lekko go roztapiamy i smarujemy pędzelkiem wierzch ciastka), ewentualnie roztopione z 1-2 łyżkami mleka kilka cukierków krówek. Eklerki smakuję też posmarowane z wierzchu tradycyjnym lukrem z cukru pudru utartego z sokiem np. z pomarańczy lub cytryny, albo łyżeczki konfitur z utartych płatków róży.