Zupa krem z pomidorów z makaronem i jogurtem - przepis

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody Mama i ja (lub według uznania)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • makaron (najlepiej razowy)
  • jogurt grecki
  • ulubione świeże zioła, np. bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek

Wykonanie:

1. Pomidory należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.

2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją 2–3 minuty często mieszając. Następnie dosypujemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

4. Wyjmujemy ze środka liście laurowe oraz ziele angielskie, a pozostałą część dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo wodę  – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

5. Doprawiamy do smaku.

6. Zupę podajemy z makaronem, odrobiną jogurtu i ziołami. Świeże zioła podajemy dopiero na talerzu lub po wyłączeniu ognia.

7. Zupę tę można podawać również jako chłodnik. Wówczas zioła miksujemy wraz z warzywami, a otrzymaną zupę chłodzimy i przekładamy do lodówki.